Multi Family Approach (MFA)

Psychosociale ondersteuning van ontheemde gezinnen

Grote behoefte aan psychosociale zorg onder getroffen Yezidi en andere ontheemden
Erbarmelijke omstandigheden, beperkte of geen toegang tot zorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening, gezinnen in de problemen
Emma Organization werkt samen met ARQ en biedt psychosociale ondersteuning middels de Multi Family Approach (MFA)

De humanitaire crisis in Irak blijft onverminderd onstabiel. Veel mensen, vooral vaak zwaar getroffen Yezidi, zijn gevlucht door het conflict met IS. De behoefte aan psychosociale zorg onder deze vluchtelingen is groot. Vooral bij het verzorgen van de kinderen ontstaan problemen. ARQ ontwikkelde in samenwerking het Multi-Family Approach programma dat eerder met succes is geïmplementeerd in Palestina.

De erbarmelijke leefomstandigheden treffen alle familieleden waardoor ook het krachtenspel onderling in gezinnen op scherp staat. Wanneer families voor langere tijd ontheemd zijn en in armoede en stressvolle omstandigheden leven, zorgt dit vaak voor problemen binnen het gezin. In dagelijkse, praktische behoeften is vaak lastig te voorzien door structurele onveiligheid, lage inkomens en stressvolle omstandigheden. Dit leidt veelal tot frustratie, angst en verdriet.

Huiselijk geweld, stigma en trauma

Dr. Bayan Rasul is 1 van de slechts 30 psychiaters in Koerdistan-Irak. Als vluchteling in Nederland studeerde ze psychiatrie. Terug in Irak richtte ze een centrum op dat zich richt op vrouwen getroffen door IS geweld en opkomt voor de rechten en gezondheid van vrouwen. In de gemeenschappen ziet zij verscheidene problemen als huiselijk geweld, gender ongelijkheid, kind huwelijken, stigma en intergenerationeel trauma.

Multi Family Approach

In deze situaties kan de Multi-Family Approach (MFA) uitkomst bieden. Door mensen weer met zichzelf en elkaar in contact te brengen. De MFA is een preventieve interventie voor groepen gezinnen. Het centrale idee achter deze interventie is het samenbrengen van verschillende families die lijden onder vergelijkbare problematiek zoals traumatische stress, het creëren van verbindingen tussen hen en het inzetten van hun sterke punten om zo elkaar sterker te maken. Deze aanpak is gebaseerd op de Multi Family Therapy (MFT).

Geïnspireerd op MFT, hebben ARQ International, in samenwerking met Palestinian Institute of Community and Public Health (ICPH), Birzeit University en Community Based Rehabilitation (CBR), een methode en manual ontwikkeld: het Multi-Family Approach programma.

Implementatie in Palestina en Koerdistan

Het programma is met succes geïmplementeerd in Palestina door middel van lokale training, verzorgd door ARQ International. De aanpak is in meerdere Palestijnse gemeenschappen overgenomen en wordt tot op heden toegepast. Momenteel wordt MFA verder ontwikkeld om van toepassing te zijn op verschillende geografische en culturele contexten, zoals Koerdistan, Irak.

Samen met de Emma Organization for Human Development heeft ARQ dit programma aangepast en vertaald naar de context van Koerdistan. Het programma helpt families te verbinden, ervaringen te delen en zichzelf en naasten te ondersteunen.

Vervolgtrainingen voor het team

De medewerkers van Emma Organization krijgen met regelmaat een vervolgtraining van de professionals van ARQ met een specifieke expertise. De online sessies sluiten zoveel mogelijk aan bij complexe vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. Ook wordt stilgestaan bij de gevoelens van wanhoop, frustratie en apathie van de medewerkers zelf. Want om deze families te helpen, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Status

Status
lopend

Projecttype

Projecttype
Training

Aanbieder

Aanbieder

Neem direct contact op

Neem direct contact op