Begeleidingsprogramma Impact Dekolonisatieonderzoek

Praten over de impact van dekolonisatie

Naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 organiseerde Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut een speciale reeks programma’s voor mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië.

In 2016 besloot de Nederlandse regering een diepgravend onderzoek te financieren naar de dekolonisatieoorlog in Indonesië (1945-1949). In dit onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, stonden de aard, omvang en impact van het Nederlandse geweld tijdens die periode centraal. De publicatie van de onderzoeksbevindingen in februari 2022 kon op veel aandacht rekenen in media en samenleving.

In gesprek over dekolonisatieonderzoek

Omdat het onderzoek veel losmaakte organiseerde Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut een speciale reeks bijeenkomsten, bestemd voor mensen uit onder meer de Indische, Molukse en veteranengemeenschap, en anderen met een binding met voormalig Nederlands-Indië.

Tijdens deze bijeenkomsten vertelden de betrokken onderzoekers over de aard en opzet van het dekolonisatieonderzoek. Vervolgens gingen deelnemers en onderzoekers in kleinere gespreksgroepen uiteen. Hierbij werd stilgestaan bij wat het onderzoek voor de deelnemers zelf betekende. Er was psychologische begeleiding aanwezig om eventuele zware emoties op te vangen.

Status

Status
afgerond

Beginjaar

Beginjaar
2022
Eindjaar
2022

Landen

Landen
Nederland

Projecttype

Projecttype
Samenwerking

Projectleider

Projectleider
Alies Boenders

Contactpunt Impact Dekolonisatieonderzoek

In opdracht van het ministerie van VWS werd een contactpunt opgezet voor vragen over het onderzoek of voor mensen die hun verhalen en emoties graag met iemand willen delen. Men kon contact opnemen met Stichting Pelita via 088 330 51 11 tijdens kantooruren of via contactpunt@pelita.nl

Veteranen en hun naasten konden terecht bij het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut via 088 334 00 00.