BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS)

Terug naar de ingrijpende gebeurtenis

Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS is een effectieve behandeling van ARQ, gericht op het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Patiënten en cliënten geven vaak aan zich aanzienlijk beter te voelen na de behandeling. Ook hebben ze meer inzicht gekregen in zichzelf en in de invloed die ervaringen op hen hebben gehad.

BEPP helpt om pijnlijke gevoelens en gedachten toe te laten en te verwerken. De patiënt of cliënt praat over de ingrijpende ervaring en de impact van deze gebeurtenis op zijn of haar leven. Vervolgens is er aandacht voor boosheid, betekenisgeving en een afscheidsritueel. Daarmee sluit de behandeling aan op het natuurlijke emotionele verwerkingsproces. Zoals bij alle traumabehandelingen blijven restklachten soms in beperkte mate aanwezig, bijvoorbeeld een verminderde concentratie.

Voor wie is BEPP? 

BEPP is een traumagerichte therapie die geschikt is voor mensen die last hebben van PTSS-klachten. Denk bijvoorbeeld aan klachten als herbelevingen, overmatige alertheid, prikkelbaarheid en slecht slapen. 

Wat houdt BEPP in? 

De behandeling begint met uitgebreide uitleg over de klachten (psycho-educatie), bij voorkeur samen met een partner of andere naaste. Vervolgens vertelt de patiënt of cliënt in detail over de ingrijpende gebeurtenis. Daarbij wordt de gebeurtenis zo levendig mogelijk teruggehaald. Door middel van denkbeeldige blootstelling, ofwel imaginaire exposure, gaat de patiënt of cliënt terug naar de ingrijpende gebeurtenis. Hierbij is er ruimte voor heftige emoties, zoals verdriet en boosheid. De patiënt of cliënt wordt gevraagd om een voorwerp mee te nemen dat doet denken aan de ingrijpende gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een foto, kledingstuk, sieraad of tas zijn.

Vervolgens schrijft de patiënt of cliënt een brief aan de persoon of instantie die verantwoordelijk wordt gehouden voor het trauma. Dat kan een boze brief, verdrietige brief of afscheidsbrief zijn. In de brief worden de losgekomen emoties onder woorden gebracht. De brief maakt onderdeel uit van de therapie en wordt niet verstuurd.

Zodra de klachten aanzienlijk zijn verminderd, wordt de aandacht gericht op de impact van de ingrijpende gebeurtenis en wat men ervan kan leren. Dit wordt ook wel betekenisgeving genoemd. De behandeling wordt afgesloten met een afscheidsritueel. Soms worden de naasten hierbij betrokken.

Hoelang duurt BEPP?

BEPP bestaat gemiddeld uit 16 sessies van 3 kwartier tot 1 uur. De sessies vinden bij voorkeur wekelijks plaats. Na een sessie kan men een paar dagen meer last hebben van de herinnering die in de sessie is besproken. De behandelaar geeft aan hoe de patiënt of cliënt hier het beste mee kan omgaan.

Consultatie aanvragen

Heeft u vragen over de behandeling van uw patiënt? Via 123Consultatie komt u in contact met een expert.

Wilt u uw patiënt verwijzen? Op deze pagina vindt u alle verwijsinformatie.

Opleiding volgen?

Wilt u zelf leren hoe u BEPP-therapie kunt toepassen? Bekijk hier de 4-daagse BEPP-opleiding van ARQ Academy.

Locatie

Nienoord 5, 1112 XE Diemen
Rijnzichtweg 35, 2342 AX Oegstgeest

Neem direct contact op