Herdenken, rituelen en verwerking

Promotieonderzoek Bertine Mitima

Helpt herdenken bij het omgaan met schokkende en nare ervaringen of kan het ook een negatief effect hebben? Wat doet collectief herdenken met mensen, bijvoorbeeld tijdens de Dodenherdenking in Nederland? En welke rol spelen kleinere, meer individuele vormen van herdenken en het uitvoeren van individuele rituelen, zoals een begrafenis, bij het omgaan met verlies van dierbaren?

Deze vragen komen aan bod in het promotieonderzoek van Bertine Mitima naar herdenken, rituelen en verwerking. Door middel van een internationale literatuurstudie, interviews, en een quasi experimentele studie doet zij onderzoek naar de impact van grootschalige collectieve herdenkingen. Kinderen en jongeren (10-18 jaar), oorlogsgetroffenen en mensen met PTSS-klachten als gevolg van oorlogservaringen, zijn doelgroepen die in dit onderzoek specifieke aandacht krijgen.

Omgaan met verlies na pandemie

Daarnaast richt het onderzoek zich op begrafenissen, rouwrituelen en rouwreacties. In een longitudinale studie wordt gekeken of een positieve evaluatie van de begrafenis van een dierbare en het uitvoeren van rouwrituelen, samenhangt met minder heftige en ernstige rouwreacties. Ook kijkt Mitima naar de gevolgen van restricties rondom begrafenissen en rituelen tijdens de COVID-19 pandemie voor het omgaan met het verlies van een dierbare.

Beluister het interview met Bertine bij De Nacht van NTR over de kracht van herdenken.

Promotoren

Prof. Dr. Paul Boelen, Prof. Dr. Trudy Mooren

 

Status

Status
lopend

Eindjaar

Eindjaar
2023

Projecttype

Projecttype
Onderzoek

Projectleider

Projectleider
Bertine Mitima

Neem direct contact op